بازارمالی چیست؟

بازار مالی چیست؟ کارکردها و انواع آن
بازارمالی چیست؟ فارکس سرویسز
نگاه جامع به بازارهای مالی

معرفی و بررسی جامع بازارهای مالی

بازارمالی چیست؟

اگر بخواهیم بهترین تعریف بازار مالی را ارائه کنیم باید بگوییم: بازارهای مالی شامل هر مکان یا سیستمی است که به خریداران و فروشندگان ابزاری برای تجارت ابزارهای مالی، از جمله اوراق قرضه، اوراق بهادار، ارزهای بین المللی مختلف و مشتقات ارائه می دهد.

بازارهای مالی تعامل بین کسانی که به سرمایه نیاز دارند با کسانی که سرمایه برای سرمایه گذاری دارند تسهیل می کند. انواع مختلف بازارهای مالی می تواند در هر کشوری وجود داشته باشد که شامل بازارهای پول، بازارهای فرابورس، بازار مشتقات، بازار اوراق قرضه، بازار فارکس و بازارهای کالا باشد.

بازار مالی ممکن است موقعیت فیزیکی داشته باشد یا نداشته باشد و مبادله ابزارهای مالی و اوراق بهادار مالی ممکن است بین طرفین از طریق تلفن یا اینترنت مبادله شود. با توجه به اندازه بازار مالی، بسیاری از بازارهای مالی از نظر اندازه بسیار کوچک هستند و مقدار بسیار کمی از فعالیت ها را تسهیل می کنند و بسیاری از بازارهای مالی روزانه مقادیر زیادی اوراق بهادار را مبادله می کنند.

 

کارکردهای بازارمالی - فارکس سرویسز

کارکردهای بازارهای مالی | 7 کارکرد اصلی بازارهای مالی

وظایف بازار مالی و سرمایه و کارکردهای آنها چیست؟ می خواهیم به این پرسش پاسخ جامعی بدهیم.

بازارهای مالی کارکردهای مختلفی دارند که شامل تعیین و کشف قیمت، بسیج وجوه، ایجاد فرصتی برای سرمایه گذاران مختلف برای خرید یا فروش ابزار مالی مربوطه خود، ارائه انواع مختلف اطلاعات به معامله گران و به اشتراک گذاری ریسک و غیره. 

1.تعیین قیمت ابزار مالی

بازار مالی کارکرد کشف قیمت ابزارهای مالی مختلف معامله شده بین خریداران و فروشندگان در بازار مالی را دارند. این قیمت ها توسط نیروهای بازار، یعنی عرضه و تقاضا تعیین می شود. بنابراین بازار مالی وسیله ای را فراهم می کند که توسط آن قیمت ها برای هر دو دارایی مالی تعیین می شود چه برای اولین بار عرضه شوند، چه موجود و در جریان داد و ستد باشند. 

 

2.بسیج وجوه

علاوه بر تعیین قیمت ابزارهای مالی که در حال معامله در بازار مالی معامله هستند، بازده مورد نیاز از وجوه سرمایه گذاری شده توسط سرمایه گذار نیز توسط شرکت کنندگان در بازار مالی تعیین می شود. انگیزه افرادی که به دنبال سرمایه هستند به نرخ بازده مورد نیازی که سرمایه گذاران تقاضا می کنند بستگی دارد. تنها به دلیل این عملکرد بازار مالی، این مورد نشان می‌دهد که وجوه موجود از وام دهندگان یا سرمایه‌گذاران صندوق‌ها بین افرادی که به وجوه نیاز دارند یا از طریق انتشار ابزارهای مالی در بازار مالی تأمین مالی می‌کنند، تخصیص می‌یابد.

بنابراین، بازار مالی به جمع آوری پس‌انداز سرمایه‌گذاران کمک می‌کند. 

 

3.نقدشوندگی

عملکرد نقدشوندگی بازار مالی فرصتی را برای سرمایه گذاران فراهم می کند تا ابزارهای مالی خود را به ارزش منصفانه در زمانی که بازار مالی در حال فعالیت است، بفروشند. در صورتی که تابع نقدینگی بازار مالی وجود نداشته باشد، سرمایه گذار مجبور است اوراق بهادار مالی یا ابزار مالی را تا زمانی که شرایط در بازار برای فروش آن دارایی ها فراهم شود نگه دارد یا ناشر اوراق بهادار به طور قراردادی متعهد به پرداخت آن باشد. یعنی در زمان سررسید در ابزار بدهی یا در زمان انحلال شرکت برای سهام شرکت ها. 

بنابراین، سرمایه گذاران می توانند اوراق بهادار خود را به راحتی بفروشند و در بازار مالی به پول نقد تبدیل کنند و از این طریق نقدینگی را تامین کنند. 

 

4.اشتراک گذاری ریسک

بازار مالی عملکرد اشتراک ریسک را انجام می دهد. از آن جایی که شخصی که سرمایه گذاری را انجام می دهد با افرادی که سرمایه خود را در آن سرمایه گذاری می کنند متفاوت است، با کمک بازار مالی، ریسک از شخصی که سرمایه‌گذاری را انجام می‌دهد به کسانی که وجوه لازم برای انجام آن سرمایه‌گذاری را فراهم می‌کنند، منتقل می‌شود.

 

5. دسترسی آسان

سرمایه گذار و صنایعصنایع از سرمایه گذاران می خواهند که منابع مالی را جمع آوری کنند و سرمایه گذاران نیز از صنایع می خواهند که پول خود را سرمایه گذاری کنند و از آنها بازدهی کسب کنند. بنابراین پلتفرم بازار مالی خریدار و فروشنده بالقوه را به راحتی فراهم می کند، که به آنها کمک می کند در زمان و هزینه خود در یافتن خریدار و فروشنده بالقوه صرفه جویی کنند.

 

6.کاهش هزینه های تراکنش و ارائه اطلاعات

معامله گر هنگام انجام معامله خرید و فروش اوراق بهادار به انواع مختلفی از اطلاعات نیاز دارد. برای به دست آوردن آنها زمان و پول مورد نیاز است. اما بازار مالی به ارائه هر نوع اطلاعاتی به معامله‌گران کمک می‌کند، بدون اینکه نیازی به خرج کردن پول توسط آنها باشد. به این ترتیب بازار مالی هزینه معاملات را کاهش می دهد.

 

7.تشکیل سرمایه

بازارهای مالی کانالی را فراهم می کنند که از طریق آن پس اندازهای سرمایه گذاران جدید در کشور جریان می یابد که به تشکیل سرمایه کشور کمک می کند.

 

مثال برای کارکرد بازارمالی

بیایید نمونه ای از شرکت XYZ ltd را در نظر بگیریم که برای شروع یک پروژه جدید به بودجه نیاز دارد، اما در حال حاضر چنین سرمایه ای ندارد. از سوی دیگر، برخی از سرمایه گذاران پول مازاد دارند و می خواهند در مناطقی سرمایه گذاری کنند که بتوانند نرخ بازده مورد انتظار را به دست آورند.

بنابراین، بازار مالی جایی مفید خواهد بود که شرکت می‌تواند از سرمایه‌گذاران وجوه جمع‌آوری کند و سرمایه‌گذاران می‌توانند پول خود را از طریق بازار مالی سرمایه‌گذاری کنند.

 

جمع بندی کارکردهای بازارمالی

بازارهای مالی در هر کشوری کارکردهای مختلفی را دارند و به شرکت ها و معامله گران اجازه می دهند ابزارهای مالی مختلف و اوراق بهادار مالی را خریداری و بفروشند. به عنوان یک واسطه بین پس انداز و سرمایه گذاران با بسیج وجوه بین آنها عمل می کند و به تعیین قیمت اوراق بهادار کمک می کند و نقش مهمی در تخصیص منابع محدود موجود در اقتصاد هر کشور ایفا می کند.  

 

انواع بازارهای مالی -فارکس سرویسز
بازارهای مالی به چند دسته تقسیم می شوند؟!


انواع بازارهای مالی

1.بازارهای سهام Stock Markets

شاید فراگیرترین بازارهای مالی، بازارهای سهام باشند. این بازارها مکان هایی هستند که شرکت ها سهام خود را در آن عرضه می کنند و توسط معامله گران و سرمایه گذاران خرید و فروش می شوند. بازارهای سهام، توسط شرکت‌ها برای افزایش سرمایه از طریق عرضه اولیه عمومی (IPO) استفاده می‌شوند و سهام متعاقباً بین خریداران و فروشندگان مختلف در بازاری که به عنوان بازار ثانویه شناخته می‌شود معامله می‌شود. 

سهام ممکن است در بورس های فهرست شده، مانند بورس نیویورک NYSE یا نزدک، یا خارج از بورس (OTC) معامله شود. بیشتر معاملات سهام از طریق مبادلات تنظیم شده انجام می شود و اینها نقش مهمی در اقتصاد به عنوان معیاری برای سنجش سلامت کلی اقتصاد و همچنین تأمین سود سرمایه و درآمد سود سهام برای سرمایه گذاران ایفا می کنند.

بورس اوراق بهادار تهران بیشتر در این دسته قرار می گیرد. البته در مجموعه بورس تهران دسته بندی های دیگر هم قرار دارد. 

 

2.بازارهای خارج از بورس Over-the-Counter Markets

بازار خارج از بورس  (OTC)یک بازار غیرمتمرکز است -به این معنی که مکان های فیزیکی ندارد و معاملات به صورت الکترونیکی انجام می شود- که در آن فعالان بازار اوراق بهادار را مستقیماً بین دو طرف بدون کارگزار معامله می کنند. در حالی که بازارهای فرابورس ممکن است معاملات سهام خاصی را انجام دهند (به عنوان مثال، شرکت های کوچکتر یا ریسک پذیری که معیارهای فهرست بندی بورس ها را ندارند)، بیشتر معاملات سهام از طریق بورس انجام می شود.

با این حال، برخی از بازارهای مشتقه منحصراً فرابورس هستند و بنابراین بخش مهمی از بازارهای مالی را تشکیل می دهند. به طور کلی، بازارهای فرابورس و معاملاتی که در آنها رخ می دهد بسیار کمتر تنظیم شده، نقدشوندگی کمتری دارند و غیرشفاف تر هستند. 

 

3.بازارهای اوراق قرضه  Bond Markets

اوراق قرضه اوراق بهاداری است که در آن سرمایه گذار پول را برای مدت معینی با نرخ بهره از پیش تعیین شده وام می دهد. شما ممکن است اوراق قرضه را توافقی بین وام دهنده و وام گیرنده در نظر بگیرید که شامل جزئیات وام و پرداخت های آن است. اوراق قرضه توسط شرکت ها و همچنین توسط شهرداری ها، ایالت ها و دولت های مستقل برای تامین مالی پروژه ها و عملیات منتشر می شود.

به عنوان مثال، بازار اوراق قرضه اوراق بهاداری مانند اسکناس ها و اسکناس های صادر شده توسط خزانه داری ایالات متحده را می فروشد. بازار اوراق قرضه نیز بازار بدهی، اعتباری یا با درآمد ثابت نامیده می شود. در ایران نیز انواع اوراق قرضه یا بدهی و اوراق مشارکت منتشر می شود. در  مقاله ای جداگانه به بررسی انواع مختلف اوراق در ایران می پردازیم.  

 

4.بازارهای پول Money Markets

معمولاً بازارهای پولی محصولاتی با سررسید کوتاه‌مدت بسیار نقدشونده (کمتر از یک سال) معامله می‌کنند و با درجه بالایی از ایمنی و بازده نسبتاً کم بهره مشخص می‌شوند. در سطح عمده فروشی، بازارهای پول شامل معاملات با حجم بالا بین مؤسسات و معامله گران است. در سطح خرده فروشی، آنها شامل وجوه متقابل بازار پول خریداری شده توسط سرمایه گذاران فردی و حساب های بازار پولی است که توسط مشتریان بانک افتتاح می شود.

افراد همچنین ممکن است با خرید گواهی سپرده کوتاه مدت، یا اسناد خزانه داری ایالات متحده، در میان نمونه های دیگر، در بازار پول سرمایه گذاری کنند. 

 

5.بازارهای مشتقه Derivatives Markets

مشتقه قراردادی است بین دو یا چند طرف که ارزش آن بر اساس یک دارایی مالی اساسی توافق شده (مانند اوراق بهادار) یا مجموعه ای از دارایی ها (مانند یک شاخص) است. اوراق مشتقه، اوراق بهادار ثانویه ای هستند که ارزش آنها صرفاً از ارزش اوراق بهادار اولیه ای که به آن مرتبط هستند، ناشی می شود. یک مشتق به خودی خود بی ارزش است. به جای معامله مستقیم سهام، یک بازار مشتقه در قراردادهای آتی و اختیار معامله و سایر محصولات مالی پیشرفته معامله می کنند که ارزش خود را از ابزارهای اساسی مانند اوراق قرضه، کالاها، ارزها، نرخ های بهره، شاخص های بازار و سهام می گیرند. 

 

بازار فیوچرز یا آتی Futures markets

بازارهای آتی جایی هستند که قراردادهای آتی فهرست شده و مورد معامله قرار می گیرند. برخلاف فورواردها که در خارج از بورس معامله می‌شوند، بازارهای آتی از مشخصات قراردادهای استاندارد شده استفاده می‌کنند، به خوبی تنظیم می‌شوند و از اتاق‌های پایاپای برای تسویه و تایید معاملات استفاده می‌کنند.

بازارهای اختیار معامله، مانند بورس اوراق بهادار هیئت مدیره شیکاگو CBOE، به طور مشابه قراردادهای اختیار معامله را فهرست و تنظیم می کنند. هر دو بورس اوراق بهادار و اختیار معامله ممکن است قراردادهایی را در طبقات مختلف دارایی، مانند سهام، اوراق بهادار با درآمد ثابت، کالاها و غیره فهرست کنند. 

 

6.بازار فارکس Forex Market

بازار فارکس (صرافی) بازاری است که در آن شرکت کنندگان می توانند خرید، فروش، پوشش ریسک و سفته بازی بین جفت ارزها را انجام دهند.

بازار فارکس نقدشونده ترین بازار در جهان است، زیرا نقدینگی نقدشوندگی ترین دارایی ها است. بازار ارز بیش از 6.6 تریلیون دلار معاملات روزانه را انجام می دهد که بیشتر از مجموع بازارهای آتی و سهام است. 

مانند بازارهای فرابورس، بازار فارکس نیز غیرمتمرکز است و متشکل از یک شبکه جهانی از رایانه ها و کارگزاران از سراسر جهان است. بازار فارکس متشکل از بانک ها، شرکت های تجاری، بانک های مرکزی، شرکت های مدیریت سرمایه گذاری، صندوق های تامینی و کارگزاران و سرمایه گذاران خرده فروشی فارکس است. 

بازارمالی فارکس به عنوان «بزرگترین بازارمالی جهان» بصورت 24 ساعته و در طول 5 روز هفته فعال است.   

 

7.بازارهای کالا Commodities Markets

بازارهای کالا مکان هایی هستند که تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برای تبادل کالاهای فیزیکی مانند محصولات کشاورزی (مانند ذرت، دام، سویا)، محصولات انرژی (نفت، گاز، اعتبارات کربن)، فلزات گرانبها (طلا، نقره، پلاتین)، یا کالاهای نرم (مانند پنبه، قهوه و شکر). اینها به عنوان بازارهای کالای نقطه ای شناخته می شوند، جایی که کالاهای فیزیکی با پول مبادله می شوند. 

با این حال، عمده معاملات در این کالاها در بازارهای مشتقه انجام می شود که از کالاهای لحظه ای به عنوان دارایی های اساسی استفاده می کنند. معاملات آتی و اختیار خرید کالاها هم در فرابورس و هم در بورس های فهرست شده در سراسر جهان مانند بورس کالای شیکاگو CME و بورس بین قاره ای ICE مبادله می شوند. 

 

8. بازارهای ارزهای دیجیتال Cryptocurrency Markets

در چند سال گذشته شاهد معرفی و ظهور ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین و اتریوم، دارایی های دیجیتال غیرمتمرکز مبتنی بر فناوری بلاک چین بوده ایم.

امروزه، هزاران توکن ارزهای دیجیتال در دسترس هستند و در سراسر جهان از طریق مجموعه ای از صرافی های مستقل آنلاین ارز دیجیتال معامله می شوند. این صرافی ها میزبان کیف پول های دیجیتالی هستند تا معامله گران بتوانند یک ارز رمزنگاری شده را با ارز دیگر یا پول های فیات مانند دلار یا یورو مبادله کنند. 

از آنجایی که اکثر صرافی های رمزنگاری پلتفرم های متمرکز هستند، کاربران در معرض هک یا کلاهبرداری هستند. صرافی های غیرمتمرکز نیز در دسترس هستند که بدون هیچ مرجع مرکزی کار می کنند. این صرافی ها امکان تجارت مستقیم همتا به همتا P2P ارزهای دیجیتال را بدون نیاز به یک مرجع واقعی مبادله برای تسهیل تراکنش ها فراهم می کنند.

معاملات آتی و اختیار معامله در ارزهای دیجیتال اصلی نیز در دسترس است.  

 

سوالات متداول بازارهای مالی

انواع مختلف بازارهای مالی چیست؟

برخی از نمونه‌های بازارهای مالی و نقش آن‌ها شامل بازار سهام، بازار اوراق قرضه، فارکس، کالاها، و بازار املاک و مستغلات و چندین مورد دیگر است. بازارهای مالی را می توان به بازارهای سرمایه، بازار پول، بازارهای اولیه در مقابل ثانویه و بازارهای فهرست شده در مقابل بازارهای فرابورس تقسیم کرد.

 

بازارهای مالی چگونه کار می کنند؟

علیرغم پوشش بسیاری از طبقات دارایی های مختلف و داشتن ساختارها و مقررات مختلف، همه بازارهای مالی اساساً با گرد هم آوردن خریداران و فروشندگان در یک دارایی یا قرارداد و اجازه دادن به آنها برای تجارت با یکدیگر کار می کنند. این کار اغلب از طریق یک مزایده یا مکانیسم کشف قیمت انجام می شود.

 

کارکردهای اصلی بازارهای مالی چیست؟

بازارهای مالی به دلایل مختلفی وجود دارند، اما اساسی ترین کارکرد این است که امکان تخصیص کارآمد سرمایه و دارایی ها در اقتصاد مالی را فراهم کند. بازارهای مالی با اجازه دادن به بازار آزاد برای جریان سرمایه، تعهدات مالی و پول، اقتصاد جهانی را روان‌تر می‌کنند و در عین حال به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهند در افزایش سرمایه در طول زمان مشارکت کنند.

 

چرا بازارهای مالی مهم هستند؟

بدون بازارهای مالی، سرمایه نمی تواند به طور کارآمد تخصیص یابد و فعالیت های اقتصادی مانند تجارت، سرمایه گذاری ها و فرصت های رشد به شدت کاهش می یابد.

 

شرکت کنندگان اصلی در بازارهای مالی چه کسانی هستند؟

شرکت ها از بازار سهام و اوراق قرضه برای جذب سرمایه از سرمایه گذاران استفاده می کنند. سفته بازان به طبقات مختلف دارایی نگاه می کنند تا روی قیمت های آتی شرط بندی کنند، در حالی که پوشش دهندگان از بازارهای مشتقه برای کاهش خطرات مختلف استفاده می کنند و آربیتراژورها به دنبال سود بردن از قیمت گذاری نادرست یا ناهنجاری های مشاهده شده در بازارهای مختلف هستند.

کارگزاران اغلب به عنوان میانجی عمل می کنند که خریداران و فروشندگان را با هم جمع می کنند و برای خدمات خود کمیسیون یا کارمزدی دریافت می کنند.

administrator

نظر دهید